“Gelukkig is er nog flamenco” – Tamar Porcelijn

INVITAD@ – TAMAR PORCELIJN – Flamencodanseres Tamar Porcelijn vertelt over de eerste editie ‘Encuentros’ van Stichting Terremoto. Hoe een halflege zaal hartverwarmend kan werken in moeilijke tijden.

Lichtpuntje in lege agenda’s

Een hartverwarmende middag en avond vol flamenco, afgelopen 11 oktober in de Brakke Grond in Amsterdam. Ondanks alle corona-obstakels. Voor de liefhebber was het in deze tijden een schaarse kans om om muzikanten en dansers live en van dichtbij in actie te zien (en horen). Voor de artiesten was het mogen delen van flamenco met elkaar en een publiek een lichtpuntje in lege agenda’s.

Voor het eerst sinds maanden weer in het theater. Backstage foto van Gabriella Házi.

Nederlands-Vlaams-Duits-Spaans gezelschap

Terwijl deelnemers van de tekenworkshop bezig waren om dans en beweging uit te drukken in lijn en kleur, en Irene Alvarez zich met haar flamencas uit België opmaakte voor hun eerste voorstelling van de dag, namen wij met ons eigen Nederlands-Vlaams-Duits-Spaanse gezelschap ons programma en dit bijzondere moment door. “Laten we vooral genieten, wie weet wanneer de volgende keer zal zijn.” klonk het. En “Ik heb er nooit bij stil gestaan hoe erg ik dit zou missen”.

Warm, ondanks de donkere gaten in de zaal

Met vijf zeer diverse danseressen en drie geweldige muzikanten stonden we even later op het podium. Het voelde welkom, warm, veelbelovend. Niet leeg, ondanks de donkere gaten van 1,5 meter in het publiek. Wij zouden tijdens de hele voorstelling allemaal op het podium blijven. Ter compensatie van de donkere gaten in de zaal.

“Ik heb er nooit bij stil gestaan hoe erg ik dit zou missen”

Bijzonder samenzijn

We lieten ons verassen door elkaar, de muziek en de reacties van het publiek. Wie had gedacht dat zo’n bijzonder samenzijn nu mogelijk was? Totdat ik er stond, met beide flamencoschoenen op de grond, had ik het nog niet helemaal durven geloven. En waar een danser normaalgesproken bezig is met “als die ene pas maar goed gaat”, dacht ik nu alleen maar “gelukkig is er flamenco!”.

Troost, saamhorigheid, menselijkheid, vrijheid. Gelukkig is er flamenco. Met dank aan Maria Spaans van Stichting Terremoto voor het organiseren van het (on)mogelijke.

Tekst: Tamar Porcelijn
Foto’s: Haik Ahekian

Tamar Porcelijn is flamencodanseres en geeft les in Amsterdam.

Flamencoagenda nodigt flamencomakers en flamencogenieters om hun flamencoverhalen te delen. Heb jij ook een verhaal? Stuur je voorstel naar info@flamencoagenda.nl en misschien word jij ook ‘Invitad@’.

[slideshow_deploy id=’18001′]

Over deze voorstelling:

Terremoto ‘Encuentros concerten’ – Editie 1
Zondag 11 oktober 2020 – Brakke Grond, Amsterdam
Met o.a. Tamar Porcelijn, Gabriella Házi, Miki Vos, Jorinde Cielen en Romina Toroz (dans), Vicente Santiago Santiago en Jeff Heijne (gitaar), Juan Peñas (zang en Juri Kuefner (percussie). Organisatie: Maria Spaans, Terremoto.