Flamenco Biënnale: We komen er aan! Live!

INVITAD@ – FLAMENCO BIËNNALE NEDERLAND – Met moed en doorzettingsvermogen maakt ‘ons eigen’ flamencofestival van de lage landen een in deze rubriek eerder gemaakte belofte waar: ze komen er aan. En wel live. Lees wat er allemaal te genieten valt de komende weken. Alle data staan in de agenda.

“Er komt een Biënnale, hoe dan ook.”

Ana Morales

“De achtste editie van de Flamenco Biënnale werd door Covid-19 in een tweeluik opgesplitst. Tijdens Part 1 (A)Live & Streaming begin dit jaar keken meer dan 20.000 bezoekers van Finland tot de VS, van Taiwan tot Italië, twee weekenden lang naar de Flamenco Biënnale Online, met dansmakers Rocío Molina, Ana Morales, Andrés Marín en Vanesa Aibar en de jazzflamenco-trio’s van Pablo Martín Caminero en Daniel García Diego. Dit online flamencoavontuur gaf wat kleur aan het grijze begin van 2021 in lockdown. Nu is het tijd voor Part 2: Alive & Kicking! Want, zoals artistiek directeur Ernestina van de Noort in dit gastblog al beloofde: “Er komt een Biënnale, hoe dan ook.” En ze houdt woord, want de hele maand november strijkt het festival neer in tien steden in Nederland en België. Met de internationale flamencotop dan toch eindelijk LIVE op het podium!

Nieuwe editie, nieuw jasje

Voor de live editie van de VIII Flamenco Biënnale is het festival in een nieuw jasje gestoken: een nieuwe huisstijl, een nieuw logo, ontworpen door het gerenommeerde bureau Thonik. Een nieuwe website bovendien, waarop het hoofdprogramma pronkt. Hieronder lichten we een paar voorstellingen uit. Bekijk hier het gehele programma en wees erbij!

Festivalopening door Rocío Molina

Rocio Molina

Rocío Molina opent het festival op 7 november in de Stadsschouwburg Utrecht met haar nieuwe voorstelling Al Fondo Riela [Rimpeling in de Diepte]. Daarnaast biedt zij in haar openbare masterclass dans op 8 november bij de OBA Amsterdam een uniek kijkje in de flamencokeuken – live in de zaal én thuis op de bank via een livestream. Deelnemers zijn deze keer de talentvolle dansers Claudia Karapanou en Elena la Grulla.

Kinderen eerst

Vóór de officiële opening stampen op zondag 31 oktober onze mini-flamenco’s in het Muziekgebouw aan’t IJ de grond alvast even aan bij FLAMENCO4KIDS! In TAKATÁ TAKATÁ (5+) en Flamenco Fluisterstad (2-6 jr) wordt volop geklapt, gestampt, gezongen en geroepen. Kids (én hun begeleiders) kunnen daarna dieper de muziek induiken met korte cajónworkshops, danspop-ups, een meet & greet, knutseltafels en een muzikale speeltuin.

Smeltkroes flamenco

De fonkelnieuwe eigen creatie Flamenco Criollo gaat op een zevendaagse tournee door Nederland en België. Onder leiding van de Cubaanse pianist en componist Aruán Ortiz maakt een internationale cast musici en dansers – waaronder rising flamenco stars danseres María Moreno en zanger Ismael de la Rosa – een zoektocht naar de roots van de betoverende smeltkroes die flamenco heet. Ontwikkeld in samenwerking met November Music.

Meesterwerk Le Sacre du Printemps

Israel Galvan

Flamencovernieuwer Israel Galván presenteert op 10 november bij het Muziekgebouw aan’t IJ zijn nieuwste creatie La Consagración de la Primavera, een spannende, percussieve herinterpretatie van Stravinsky’s meesterwerk Le Sacre du Printemps. Met een inleiding door Galváns artistiek adviseur Pedro G. Romero.

En verder…
Voorstellingen van Ana Morales, Vanesa Aibar & Sara Cano, Leonor Leal, Estévez & Paños, Enrike Solinís, Pablo Martín Caminero, Daniel García Diego, Tino van der Sman, Arturo Ramón en Joes Wieggers, A. Crespo Barba, Tatiana Koleva, workshops door Leonor Leal en Tino van der Sman… Er is nog veel meer te zien, horen en beleven. Tot ziens in de theaters!”

Tekst: de redactie van Flamenco Biënnale Nederland.

Bekijk alle festival data

Share