TRES: Flamenco gitaar verbroedering, van traditie tot atonaal

PREMIERE – De Meervaart bood het podium de premiere aan ‘TRES’: drie generaties flamencogitaristen. De oudste zoekt de vernieuwing op. De jongste de traditie. Een hele belevenis in het kader van de Flamenco Biënnale Nederland.

Verbindende factor: Het Rotterdams Conservatorium (Codarts)

Tino van der Sman, de ‘senior’ van het gezelschap over het concept van TRES: “We zijn alledrie afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium. Maar daar houdt de overeenkomst dan ook op. Je zou verwachten dat de jongste telg van ons drietal het zoekt in de vernieuwing, maar het tegenovergestelde is waar. Joes duikt in de geschiedenis om zich te laten inspireren door ‘oldies’ als Diego del Gastor en Melchor de Marchena. De flamenco van Joes is als een zwart-wit film: degelijk en diep.”

Messiaen en Debussy

Tino van der Sman: “Ikzelf stuurde af in het geboortejaar van Joes. De afgelopen tijd heb ik me verdiept in de hedendaagse klassieke muziek en ben geïnspireerd door Messiaen, Schönberg en Debussy. Op dit moment werk ik aan nieuwe composities waarin ik onderzoek of flamenco zich kan bewegen in de atonaliteit.
Arturo Ramón is inmiddels zelf docent aan het Rotterdams Conservatorium en zo is de cirkel rond. Arturo is misschien wel de brug tussen het toen en straks van Joes en mij. Arturo’s stijl is fris en wijs en zijn inspiratiebronnen zijn artiesten met een iphone die hun werk als video’s publiceren op digitale kanalen als Facebook.”

En die cirkel is inderdaad rond. TRES levert een ruim uur spannende flamencogitaar op, een genot om naar te luisteren. Of je nou al vaak naar een concert geweest bent of voor het eerst een bulerías tot je neemt. Het speelplezier van de drie mannen in deze Codarts reünie is voelbaar en je gaat weer opgewekt de zaal uit. Aanrader.

TRES – Joes Wieggers, Arturo Ramón en Tino van der Sman.
Concertserie in het kader van de Flamenco Biënnale Nederland
Vrijdag 26 november in Club Cinetone in Amsterdam

Zaterdag 27 november in LantarenVenster in Rotterdam
Tino van der Sman geeft een solo recital op zondag 21 november bij Terre Lente in Amsterdam

 

Arturo Ramón
Spaanse naam, Haagse afkomst. Ging met 15 jaar klassiek gitaar studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al snel werd dat flamencogitaar. Zijn eerste lessen nam hij bij die andere beroemde Haagse flamencogitarist, Johan Frauenfelder. In 2003 studeerde hij af aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts), waar hij sinds september 2020 doceert. Bracht verschillende albums uit en speelde samen met zijn vrouw, zangeres Ermínia Fernández Córdoba, met het Internationaal Danstheater. En tijdens de III Flamenco Biënnale werken van moderne componisten Florian Magnus Maier en Mauricio Sotelo, uitgevoerd door het Nieuw Ensemble, onder leiding vanEd Spanjaard.

Joes Wieggers
Joes toog op zijn 18de naar Málaga om zich onder te dompelen in de flamencogitaar en kreeg daar de bij naam ‘El Tuli’ (tulipán, tulp). Studeerde aan het Conservatorium van Rotterdam bij Paco Peña en aan het Conservatorio Superior Rafael Orozco in Córdoba. Woont in Sevilla. Joes duikt diep in het traditionele flamencorepertoire van gitaristen als Diego del Gastor en Melchor de Marchena, Manuel Morao en Parilla de Jérez. Begeleidt zangers als Israel Fernández, Agujetas Chico, Bernardo Miranda, Raul ‘El Troya.’

Tino van der Sman
Studeerde ook onder Paco Peña aan het Conservatorium Rotterdam en woont sinds 1999 in Sevilla. Als een van de weinige buitenlandse gitaristen heeft in Andalusië naam gemaakt als dansbegeleider voor grote namen als Israel Galván, Ana Morales, Úrsula López, Isabel Bayón, Pastora Galván en Antonio Canales. Hij trad op in the Metropolitan in New York, Concertgebouw in Amsterdam, Queen Elizabeth Theatre, Toronto. Als studiomuzikant maakte hij opnames met Estrella Morente, Jorge Pardo, Sal Marina, Arcángel, Rocío Márquez en vele anderen. De afgelopen tijd heeft Van der Sman zich verdiept in de hedendaagse klassieke muziek en vindt zijn inspiratie in Messiaen, Schönberg en Debussy.

Over zijn leven als Hollandse flamencogitarist in Andalusië schreef Tino van der Sman het boekje:
‘Geraakt’– Flamencobelevenissen van een Hollandse gitarist in Sevilla
TE KOOP via onderstaand formulier, bij boekhandel Boekholt in Amsterdam & tijdens concerten van Tino van der Sman bij de Flamenco Biënnale Nederland 2021.
– Paperback, 135 x 215 mm, 72 pagina’s waarvan 22 in kleur.
– Prijs: 17,50 per stuk plus 4,40 euro verzendkosten binnen Nederland voor maximaal 3 boekjes.
– Meer boekjes bestellen of een bestelling voor het buitenland? Neem contact op met geraakt@flamencoagenda.nl