Tino van der Sman bij Podium Witteman

Flamencogitarist Tino van der Sman was vandaag te zien op het NPO programma Podium Witteman. Hij sprak onder meer over zijn leven als Hollandse flamencogitarist in Sevilla. Tino treedt deze week op in Nederland in het kader van de Nederlandse Flamenco Biënnale, het flamencofestival dat nog tot 10 februari duurt. Presentator Paul Witteman vroeg Tino onder meer naar het boekje dat deze week is verschenen met een verzameling van verhalen over zijn flamencoleven in Spanje onder de titel ‘Geraakt’ – Belevenissen van een Hollandse gitarist in Sevilla. Naast het gesprek met Tino van der Sman, was er ook een optreden van Tino met Anabel Veloso (dans), Naike Ponce (zang) en Claudio Spieler (percussie).

Boekje ‘Geraakt’

Dit boekje is een verzameling van Tino’s meest aansprekende columns die hij eerder schreef voor ‘Mundo Flamenco’. De verhalen zijn bewerkt en het boekje is voorzien van kleurenfoto’s uit Sevilla van Ginette Lavell. Fragment flaptekst: “Ontdek waarom de Sevillaan net zo toegankelijk is als het smeedwerk voor zijn ramen, hoe een wereldartiest zomaar ‘garnaal’ genoemd kan worden en welke straf staat op het verstoren van de siësta. Als nieuwsgierige onderzoeker beschrijft de Hollandse gitarist Tino van der Sman de Andalusiërs en zijn reis door de flamenco.”

Volkskrant journalist Jean-Pierre Geelen is flamenco-‘aficionado’ en nam het voorwoord voor zijn rekening. Over Tino’s verhalen zegt hij: “Ik lees zijn verslagen vanuit Sevilla met vleugjes jaloezie.”

Over Tino van der Sman

Tino van der Sman (Den Haag, 1974) studeerde in 1997 af aan het conservatorium Rotterdam waar hij les kreeg van Paco Peña. Een jaar later vertrok hij naar Sevilla om zich verder te ontwikkelen aan de prestigieuze flamenco-academie Fundación Cristina Heeren. Hij is nooit meer uit Andalusië weg gegaan. Tino treedt op met grote artiesten als Israel Galván, Gerardo Núñez, Segundo Falcón, José Valéncia en Antonio Canales in zalen als Metropolitan New York, Concertgebouw Amsterdam, Lope de Vega Sevilla en Queen Elizabeth Theatre Toronto. Albums: Curioso Impertinente 2016, Tan Cerca Tan Lejos 2015, Tino 2007, Desatino 2004
www.tinovandersman.bandcamp.com

Foto: screenshot uitzending NPO Podium Witteman. De hele aflevering is via Uitzending Gemist te kijken.

Gegevens boekje
Titel: Geraakt, flamenco-belevenissen van een Hollandse gitarist in Sevilla.
Auteur: Tino van der Sman
Fotografie: Ginette Lavell
Uitgever: www.flamencoagenda.nl
Prijs: 17,50 euro
‘Geraakt’ is tijdens de Flamenco Biënnale verkrijgbaar op de festivallocaties en in Boekhandel Island Bookholt (voorheen Island Bookstore), Westerstraat 15 Amsterdam. Online bestellen kan via onderstaand formulier.