Prachtige programmering Flamenco Festival Brussel

Alweer de derde editie van Flamenco Festival Brussel komt er aan en de programmering is indrukwekkend, met grote namen en interessante thema’s. Enige minpuntje is dat het festival plaats vindt tijdens Festival de Jerez waar veel flamencoliefhebbers in deze tijd zitten. Echt ontzettend jammer, want ik weet zeker dat veel Belgische en Nederlandse aficionados aan het trekken komen met deze geweldige line-up.


Om een paar gtote namen te noemen: Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo, David Pérez, Pilar Ogalla, Rocío Márquez, Kiki Morente en de familie Moneo. De programmering is opgezet rondom 5 thema’s in 5 dagen: protestliederen ‘La Protesta’, Belgische flamenco-artiesten ‘Los Nuestros’, vrouwen ‘Las Mujeres’, flamencofamilies ‘Las Dinastías’ en kinderen ‘Dia Familiar’. Alle voorstellingen zijn in het BOZAR theater in Brussel.

Er is ook een expositie van de flamencoaffiches van Franco-verzetskunstenaar Francisco Moreno Galván.

Woensdag 6 maart – Flamenco in verzet

Op de eerste dag komt de geëngageerde kant van de flamenco aan bod met een eerbetoon aan de dichters Miguel Hernández, Rafael Alberti en Francisco Moreno Galván, die de strijd belichamen tegen het fascisme en de Franco-dictatuur. De dichters Miguel Hernández, Rafael Alberti en Francisco Moreno Galván belichaamden de strijd tegen het fascisme en de Franco-dictatuur. Rocío Márquez, Juan Pinilla en Ana Ramírez ‘La Yiya’ (zang), Manuel Herrera (gitaar) en David Pérez (dans) maken de weerspannige poëzie van deze iconen springlevend en eigentijds.

Rocío Márquez, David Pérez e.a. ‘La Protesta’

 

Donderdag 7 maart – Van eigen grond

De tweede dag staat in het teken van flamenco van eigen grond. In België (en Nederland) is veel professioneel flamencotalent te vinden, de artiesten die zich hier gevestigd hebben krijgen hier een podium. Flamencodanseres Irene Álvarez en gitarist en flamencozangeres María Marín brengen ‘Musa’ en flamencogitarist Patiricio Grande brengt zijn programma ‘Encuentro’ met onder meer: Esteban Murillo en Cecile Evrot (zang) en Marisol Valderrama (dans).

‘Musa’ & ‘Encuentro’

 

Vrijdag 8 maart – Vrouwen in de hoofdrol

De sterke vrouwen in flamenco vullen het affiche op deze Internationale Vrouwendag. Met ‘Antifona’, een mix van Indiase zang van Madhu Lalbahardoersing en flamenco van Carmen Fernandez met dans van Pilar Ogalla. Daarna kom flamencodanseres Rafaela Carrasco met haar nieuwste creatie, ‘Nacida Sombra’.

Alicia Carrasco, Pilar Ogalla, Carmen Fernandez e.a.

 

Zaterdag 9 maart – De flamencodynastieën

De Moneo’s brengen al jaren geweldige puro flamenco en deze avond is het podium aan Luis ‘Pepe’ Moneo die begon als gitarist maar nu geweldig zingt. Hij komt zeker niet alleen, de hele familie is aanwezig om het podium te vullen met drie generaties puro flamenco zang, dans, gitaar en palmas.
De Morente familie staat al jaren voor flamenco en Kiki, zoon van de legendarische Enrique en broer van de evengrote ster Estrellla, komt zingen en neemt een hand vol flamencovrienden mee.
Danser Jaquin Grilo sluit de avond af met zijn productie La calle de los sueños.

Joaquin Grilo, Kiki Morente, Luis Moneo e.a.

 

Zondag 10 maart – Flamenco voor de hele familie

De zondag is ingeruimd voor de kinderen: met een flamencokindervoorstelling van Sofia Yero en flamenclown Laura Vital. De voorstellingen zijn interactief en kinderen worden gestimuleerd mee te doen.

Flamenco voor kinderen