Op flamencoreis

Flamencoreizen worden steeds populairder. In Flamencoagenda vind je de reizen die vanuit Nederland of België worden georganiseerd. Omdat het aanbod ieder jaar verder lijkt te groeien, hier een overzicht van de reizen die je de komende maanden kan maken.

Foto’s: Ginette Lavell

Georganiseerd of alleen op reis

Iedereen kan natuurlijk een ticket naar Andalusië boeken en daar op zoek gaan naar flamencovoorstellingen en lessen. Zeker als je een beetje Spaans spreekt, is dat goed te doen. Maar er zijn voordelen aan met een georganiseerde reis meegaan: er is iemand die het regelen op zich neemt en je krijgt vaak ‘inside’ tips van mensen die de stad of streek heel goed kennen. De reizen die je hieronder vindt, zijn heel verschillend van opzet. Er zijn echte groepsreizen, waar je alles samen doet maar er zijn ook reizen waarbij je meer je eigen gang gaat.

Meer les of meer vakantie

De verbindende factor van alle reizen is wel het leselement: de meeste reizen zijn bedoeld om actief met flamenco bezig te zijn. Maar er is wel verschil in intensiteit. Ga je voor zoveel mogelijk flamenco-uren of wil je meer relaxen of de stad ontdekken? Gaat je partner mee die misschien niet zo van de flamenco is? Ook daar is een aantal reizen speciaal voor ingericht. Overigens zijn alle reizen vaak heel flexibel, dus vraag vooral aan de organisatoren als je speciale wensen hebt. Er zit in dit overzicht twee rondreizen: van Guido Leclerq en van La Nina. Beide reizen zijn meer gericht op cultuur en minder (of helemaal niet) op het volgen van lessen.

Dans, gitaar, zang of cajón

Als je van plan bent om te gaan lessen, dan is het niveau van de lessen belangrijk. Over het algemeen zijn de lessen in Spanje intensiever en moeilijker. Maar als je in een groep lest, dan zal het niveau aangepast worden. Vraag het altijd even aan de organisator als je twijfels hebt. Sommige reizen hebben ook speciale beginnerslessen en soms maakt het niveau niet uit, dan is het juist de bedoeling dat de verschillende niveaus van elkaar leren.
En denk niet dat alle reizen alleen maar voor dansers zijn. Een aantal reizen draait juist om het combineren van de disciplines dans, gitaar of cajón of het is ook mogelijk zangles te nemen.

Ook buiten Spanje

Er zijn reizen naar Frankrijk, Duitsland en zelfs India. In Spanje zelf kan je kiezen voor de stad of een meer landelijke omgeving. Kortom: heb je jouw vakantie nog niet geboekt, kijk eens in dit overzicht en wellicht raak je geïnspireerd.

Kijk in Flamencoagenda, ook voor alle reizen

Zoek in de ‘workshop’ agenda op ‘reis’. Je vindt dan alle reizen die aangeboden worden. Je kan ook op deze link klikken: bit.do/flamencoreis-2018
In het overzicht hieronder vind je individuele links naar de betreffende reizen.

Overzicht flamencoreizen
LET OP: DIT IS HET OVERZICHT VAN 2018. 
Kijk voor de meest recente flamencoreizen in Flamenco Agenda

datum is vertrekdatum
APRIL
Zo 15 Feria de Sevilla met Lizzy Verloop naar Sevilla tijdens Feria met les.
Do 19 Sevilla met Philip Adie en Marga Pérez. Dansles en gitaarles.
MEI
Za 26 Spaans Antwerpen met Jorinde Cielen. Rondleiding en workshop.
JULI
Wo 11 Zomerworkshop landelijk Andalusië met Martine Haesen, in La Muela (bij Vejer de la Frontera).
Za 28 Flamencovakantie Dordogne (Frankrijk) met Pastora en Kambiz Afshari.
AUGUSTUS
Zo 5 Flamencoweek Duitsland voor gitaristen met o.a. Tino van der Sman.
Zo 5 Jerez de la Frontera met La Nina.
Zo 5 Flamencoreis La Provence (Frankrijk) met gitaarles El Turco en dansles La Liz.
Zo 12 Flamencoweek Frankrijk met Antje Herber, Jürgen Rijkers en Juri Kuefner (dans, gitaar en cajón).
SEPTEMBER
Wo 19 Flamenco Proefmenu. Naar Sevilla met Maria la Serrana. Les van diverse Spaanse docenten zoals Polito, Carmen Ledesma, Marquesita en Juan de Los Reyes. Naar optredens van de Bienal Flamenco de Sevilla maar ook in kleine tablao’s. Met evt. aanvullend programma voor meereizende ‘niet-flamenco’s’.
Di 25 Andalusië op het ritme van de flamenco. Rondreis door Zuid-Spanje onder leiding van Guido Leclerq.
Vr 28 Flamenco & Yoga Sevilla & Cadiz met Antje Herber.
OKTOBER
Zo 7 Flamenco & Yoga Sevilla met Antje Herber.
FEBRUARI 2019
Vr 1 Flamencorootsreis India (datum is een indicatie) met La Nina.

Uitgelicht: Flamenco Proefmenu 2018
Intensieve reis met als doel dat je ‘proeft’ van de verschillende lesstijlen van vooraanstaande Spaanse flamencoartiesten. De lessen worden mede-begeleid door Maria la Serrana, een Nederlandse flamencodanseres met warme contacten in de flamencowereld van Sevilla, waaronder met de beroemde Farruco familie. Waar nodig, kan ze de uitleg van de docent vertalen. De ochtenden geeft zij zelf les met veel aandacht voor techniek en expressie. De avond wordt gevuld met voorstellingen onder meer van het grote flamencofestival Bienal de Sevilla, maar ook op de minder bekende plekken als intieme kleine flamenco café’s. De lessen zijn gezamenlijk en er zijn groepsactiviteiten, maar er is volop ruimte om zelf van de stad te genieten. De hele reis duurt van woensdag 19 t/m dinsdag 25 september. Het is mogelijk om een ‘light’ menu te doen: van wo 19 t/m za 22 september. Met les van: Maria la Serrana, Juan de los Reyes, Polito en een ‘Mystery Maestro’ (masterclass). Of het tweede light menu: van za 22 t/m di 25 september met les van: Maria la Serrana, Carmen Ledesma, Marquesita en de masterclass van de Mystery Maestro. Info: marialaserrana75@gmail.com of de facebookpagina van Flamenco Proefmenu

Share