Farruquito preekt pure flamencoliefde

Tekst en foto’s ©Ginette Lavell

De komende week kunnen de Noordeuropese aficionado’s weer genieten van een flinke dosis ‘flamenco puro’ met diverse optredens (in Nederland én Duitsland) en een workshop van Farruquito. Dat de maestro op een missie is om de liefde voor de pure flamenco te verspreiden, bleek al uit een interview dat ik eerder met hem had toen hij een hele tent festivalgangers op Lowlands aan het dansen kreeg.

On tour in Nederland
De nieuwe show Improvisao is tussen 16 en 19 oktober te zien in Eindhoven, Heerlen, Leeuwarden en Den Haag. Kijk in de Live Flamenco agenda voor de nog komende data.
Workshops dans
Les van de maestro én jonge telg Polito. Kijk in de Workshop agenda.

‘Flamenco is geen aangeleerde vaardigheid’

Het is een zonnige tweede Lowlandsochtend, voorzichtig sloffen de meeste festivalgangers naar hun eerste koffie. Toch staat de podiumtent India al vol. “Attitude, I want attitude. This is flamenco, not yoga!” De deelnemers van deze dansworkshop moeten de festivalnacht nog een beetje uit de ogen wrijven. Maar maestro Farruquito is er helemaal klaar voor. Hij klapt een stevig bulerías ritme. Un, dos, un, dos, tres. En legt uit dat houding alles is. “Flamenco zit in iedere beweging. Ook als je loopt.” Op slippers en in korte broeken zetten Farruquito’s leerlingen hun beste beentje voor. De maestro geniet zichtbaar. Lesgeven is hem dierbaar, zo blijkt uit het interview dat ik met hem mocht hebben.

Wat is het belangrijkste dat je jouw leerlingen en publiek wilt meegeven?
Farruquito: “Ik wil mijn liefde voor deze kunst overbrengen. Duidelijk maken dat flamenco geen aangeleerde vaardigheid is. En dat het veel meer is dan alleen maar een muziekgenre. Flamenco is onderdeel van een complete cultuur. Het is een filosofie, een levenswijze die je doorvoert is alles wat je doet.”
Je ziet tegenwoordig ook flamencoartiesten op tv-talentenshows en andere meer mainstreamkanalen. Is flamenco ‘in’?
Flamenco zal nooit een trend worden. Want trends verdwijnen, net als de laatste modegrillen. En flamenco is voor altijd. Daarom is de authenciteit van de pure flamenco zo belangrijk. Het maakt flamenco onderscheidend en geweldig. Dát is wat overdragen moet worden. De ware flamenco in de meest pure vorm.”
Over pure flamenco gesproken. Er zijn steeds meer mixvormen zowel in de dans als in de muziek: flamenco met jazz, flamenco met moderne dans, flamenco met techno zelfs. Wat vindt hij van deze ontwikkeling? Is het juist typisch flamenco om in beweging te zijn of komt de oorsprong in gevaar?
“Voor mij bestaat er maar één flamenco. Het mixen van dansstijlen levert precies dat op: een mix. Soms zijn ze goed uitgevoerd en soms zijn ze niet helemaal naar mijn smaak. In mijn ogen is het een vergissing te denken dat het mengen van flamenco met andere dansstijlen hoort bij de ontwikkeling van flamenco. De echte ontwikkeling is als je de pure flamenco aanhoudt, maar in andere wereldmuzieksoorten nieuwe mogelijkheden ontdekt. Nieuwe vormen, zonder de oorsprong te vermengen of te verdunnen. Zoals grote maestro’s als Camarón en Paco de Lucia dat deden.”
Farruquito heeft veel buiten Spanje opgetreden en lessen gegeven. Wat heeft hem het meeste verrast bij het overbrengen van flamenco aan niet-Spanjaarden?
“Ook in landen die qua cultuur erg verschillen van de onze wordt heel goed gedanst. Ik zie mensen die graag meer willen weten waar deze expressievorm, de flamenco, vandaan komt. Uiteindelijk wordt ook begrepen dat het niet alleen gaat om de pasjes te leren. Ze snappen dat achter de techniek iets veel belangrijkers schuilt: het laten zien wat je voelt.”
Dansen op het podium, of lesgeven, wat geeft de meeste energie?
“Ik kan van beide erg genieten. Maar uiteindelijk het meeste van het optreden. Soms heb ik het gewoon nodig om te doen, zonder te analyseren wát ik doe zoals wanneer je les geeft. Gewoon dansen, en genieten van ieder moment.”

De hele tent roept ‘Olé!’

De workshop op Lowlands duurt een goed uur en de deelnemers weren zich kranig. Ze bewegen soepel mee op de net geleerde bulerias pasjes die ze vanaf nu ‘op ieder Spaans feestje’ kunnen uitvoeren aldus Farruquito. In het begin deelt de maestro het podium nog alleen met assistent Maria la Serrana, een Nederlandse danseres gevestigd in Sevilla die bij schiet als er iets vertaald moet worden. Maar aan het einde van de workshop is het de beurt aan de leerlingen. Leuk om te zien dat ook de mannelijke deelnemers zich in volle overtuiging in de dans gooien. ‘Olé‘ roept de tent na de laatste draai. “En dit krijgen ze voor elkaar in Holland” roept Farruquito erachter aan.
In de middag treedt Farruquito met gezelschap op in de Juliet podiumtent. De liefhebbers staan al een half uur voor aanvang in de rij. De tent is niet helemaal vol, maar de reacties zijn niet minder enthousiast. Er wordt hard geklapt en geroepen en Farruquito heeft er duidelijk lol in. Na het optreden waaiert het publiek weer uit de tent, richting hiphop en popact. Hier en daar zie ik iemand nog een dansdraai doen of wat met de voeten stampen. Achter me hoor ik een van de Lowlandsgangers de middag samenvatten met een enthousiaste uitroep: “flamenco rocks!
Deze tekst is een bewerkt fragment van een artikel dat eerder werd gepubliceerd in Latin Emagazine en Mundo Flamenco. Alle copyrights: Ginette Lavell.

Over Farruquito
Farruquito (Juan Manuel Fernández Montoya) is onderdeel van een aanzienlijke flamencodynastie. Zijn vader was flamencozanger Juan Fernández Flores ‘el Moreno’ en zijn moeder is flamencodanseres Rosario Montoya Manzano ‘la Farruca’. Opa ‘El Farruco’ geldt als een van de belangrijkste pilaren van de flamencodans. Als vijfjarige ging Farruquito (‘kleine Farruco’) het podium al op met de grote El Farruco. De familie vertegenwoordigt de ‘puro’ zigeunerflamenco. Dat betekent respect voor de traditie en een paplepel vol muziek en dans. De jonge Farruquito is onder meer te zien in de beroemde flamencodocumentaire ‘Flamenco’ van Carlos Saura (1995) samen met de oude El Farruco. Farruquito’s carriere werd onderbroken toen hij een straf moest uitzitten wegens dood door schuld en het doorrijden bij een auto ongeluk in 2003. In 2008 trad hij voor het eerst weer op, maar hij bleef omstreden. Bij zijn optreden in 2014 op het grote festival in Sevilla (Bienal Flamenco) waren de critici het er over eens dat Farruquito weer helemaal terug is. Hij was in 2015 te zien tijdens de Nederlandse Flamenco Biënnale waar hij onder meer masterclasses gaf en optrad in Carré Amsterdam. Farruquito is getrouwd en heeft 3 kinderen, waaronder een zoontje van 4 (‘Farru’) dat inmiddels al zijn dansdebuut gemaakt heeft.
Share