Vanavond twee keer flamenco in DeLaMar Theater

Amsterdam en omstreken krijgt vanavond uitgebreid de kans om te genieten van flamenco in het prachtige DeLaMar theater. Er zijn maar liefst twee voorstellingen geprogrammeerd met flamenco in de hoofdrol: ‘Carmen Revisited’ van Tania Kross en ‘Patrias’ van Paco Peña. Bij beide voorstellingen is er ook dans: bij Paco Peña de Spaanse flamencodanser Angel Muñoz en danseres Mayte Bajo, bij Tania Kross de in België gevestigde flamencodanseres Irene Álvarez. Flamenco Nederland en België mag bijzonder trots zijn op deze dubbelprogrammering.

Paco Peña: nestor van flamenco in Nederland

Flamenco uit de lage landen zou niet hetzelfde zijn zonder de absolute nestor Paco Peña. Deze virtuoze flamencogitarist bracht al verschillende grote producties en is dé drijvende kracht achter de flamenco-opleiding van de academie in Rotterdam, Codarts. Veel Nederlands flamencotalent dat de weg vond naar een professionele carrière is hier begonnen.
Peña’s stuk ‘Patrias’ is een hommage aan het werk van Federico Garcia Lorca, de schrijver die zo nauw verbonden is met de geschiedenis van Spanje én van de flamenco. In de voorstelling danst onder meer Angel Muñoz die deze week ook in Amsterdam een masterclass geeft. Een bijzondere bijkomstigheid voor de praktiserende flamencoliefhebbers (bekijk de workshopagenda voor de details).

Bekijk de nog komende voorstellingen van ‘Patrias’ van Paco Peña in de Live Flamenco agenda.

Carmen volgens Tania Kross

In de productie van Tania Kross werken veel artiesten mee die welbekend zijn van lessen en voorstellingen zoals Arturo Ramón (flamencogitaar), Erminia Fernández Córdoba (flamencozang), Irene Álvarez (flamencodans) en Claudio Spieler (flamencopercussie). Carles Denia zingt de rol van Escamillo. Carles was tot een paar jaar geleden gevestigd in Nederland en veel te beluisteren bij Nederlandse flamencovoorstellingen. Thijs Borsten bracht Carles en Tania al eerder bij elkaar in de concertserie ‘De Uitdaging’, hij verzorgde de arrangementen en artistieke leiding voor deze Carmen bewerking. De voorstelling van vanavond is de officiële première.

Bekijk de nog volgende voorstellingen van ‘Carmen Revisited’ van Tania Kross in de Live Flamenco agenda.

Tekst: ©Ginette Lavell www.flamencoagenda.nl