Dorantes’ ‘Freejazz flamenco’

Flamencopianist David Peña Dorantes (‘Dorantes’) weet grote publieken te bereiken. Het nummer Orobroy met het koor van betoverende kinderstemmen was begin deze eeuw een regelrechte hit en overal in Spanje te horen. Maar dat betekent niet dat hij easy listening muziek maakt. Dorantes komt nu naar Nederland om met zijn eigen trio zijn laatste album te presenteren: veel vernieuwing en een muzikale reis langs ‘freejazz flamenco’ en invloeden uit alle windstreken.
Tekst & foto ©Ginette Lavell

Piano als reisinstrument

Dorantes onderzoekt de vele routes van flamenco en vindt zo zijn eigen weg. Dat begon al toen hij ruim twintig jaar geleden koos voor de piano in plaats van de meer traditionele flamencogitaar. Een bijzondere stap voor iemand met zeer stevige flamencowortels en beroemde familieleden zoals de onovertroffen zanger El Lebrijano (Dorantes’ oom).
Met de piano als instrument van zijn zoektocht, lijkt hij steeds weer een andere windrichting te kiezen. Vorig jaar vierde hij de mediterrane zigeunermuziek met het Turkse Taksim Trio. Een verslag van dit concert lees je in het flamencoagenda blog over de Bienal Flamenco de Sevilla 2016. Met de Franse Renaud García-Fons op bas in ‘Flamenco a Cordes’ zorgde hij voor een sensatie op de Bienal Flamenco de Sevilla 2014. En al veel eerder ging hij op reis met onder meer Theodosii Spassov (Bulgaarse kaval – een soort fluit) bij de voorstelling ’Without walls’ op de Nederlandse Flamenco Biënnale 2011.

Twintig jaar muziekvernieuwing

Nu is Dorantes weer in Nederland. Met zijn eigen trio presenteert hij zijn nieuwe album ‘El tiempo por testigo… a Sevilla’. Het is een retrospectief zijn muziekcarrière van de afgelopen 20 jaar. Zeven nummers die zijn carrière markeerden zijn opnieuw bewerkt. Waaronder natuurlijk het eerder genoemde ‘Orobroy’. Met dit keer de stemmen van Coro Fundación Meridianos. Dit koor geeft kinderen afkomstig uit de Sevillaanse achterstandswijk Polígono Sur de kans hun muzikale talenten te ontwikkelen. Op het album zijn verder 3 nog niet eerder uitgebrachte nummers te horen. Een daarvan is ‘La Maquina’ waarin hij niet alleen de piano bespeelt, maar ook een Olivetti typemachine. Het is, in zijn eigen woorden, “een zoektocht naar een nieuw geluid”. Van Dorantes verwachten we niets minder dan dat.

Tour Dorantes Trio
‘El tiempo por testigo… a Sevilla’ met: Dorantes (piano), Francis Posé (contrabas), Javi Ruibal (percussie).
Woensdag 8 november De Oosterpoort Groningen.
Vrijdag 10 november Muziekgebouw Eindhoven.
Dinsdag 14 november Masterclass (met toeschouwers) & concert Café Belcampo Amsterdam.
Woensdag 15 november korte presentatie tijdens VPRO Vrije Geluiden Live Tivoli Vredenburg (Cloud Nine) Utrecht.

 

ACTIE: WIN VRIJKAARTJES DORANTES
DEZE ACTIE IS VOORBIJ, HOU FLAMENCOAGENDA.NL IN DE GATEN VOOR NIEUWE ACTIES
Ik mag 1 x 2 vrijkaartjes verloten onder de juiste inzenders voor de voorstelling op woensdag 8 november in De Oosterpoort, Groningen.
– Mail naar nieuwsbrief@flamencoagenda.nl en zet in de onderwerpregel ‘aanmelding nieuwsbrief Dorantes’. Vergeet niet je naam en woonplaats te vermelden.
– Beantwoord in je mailtje deze vraag: hoe heet de beroemde flamencozanger en oom van Dorantes?
De prijs wordt verloot onder de juiste inzenders. Als je meedoet, ben je automatisch aangemeld voor de toekomstige flamencoagenda.nl nieuwsbrief. Je mag met 1 e-mail adres meedoen.
Deadline inzending: zondag 29 oktober om 23.55 uur.

Share