Percupedia deelt cajón-geheimen van de meesters

Ruven Ruppik, veelgevraagd percussionist bij onder meer grote flamencoproducties (en afgestudeerd aan Codarts Rotterdam) is een digitaal platform begonnen voor percussionisten. Het YouTube kanaal ‘Percupedia’ moet een informatie- en inspiratiebron worden voor iedereen die zich met ritme bezig houdt. Je vindt er interviews met grote artiesten uit de flamenco en de wereldmuziek en in de toekomst zullen er ook concertopnames te zien zijn, met een hoofdrol voor percussie.

(foto boven: Ruven Ruppik (L) op het podium met Cepillo (R) tijdens het Paco de Lucía festival eerder dit jaar. Foto: © Augustina Rita.)

Kleedkamergesprekken vol informatie

Met Percupedia wil Ruven zijn ervaringen delen die hij on tour opdoet door met grote artiesten tijd door te brengen en samen te spelen. De gesprekken in de kleedkamer of na een concert: het biedt een schat aan informatie die volgens hem te waardevol is om voor zichzelf te houden.
Het eerste filmpje is met niemand minder dan flamencoritmevirtuoos ‘Cepillo’. Ruven ging naar Sanlúcar de Barrameda om het interview voor zijn YouTube kanaal op te nemen.
Ruven over de productie: “Deze legendarische cajón speler die heeft opgetreden met namen als Gerado Nuñez, Manolo Sanlúcar, Tomatito, Carmen Linares, Rafael Riqueni, Vicente Amigo en José Manuel León. Na een goede maaltijd en een roadtrip door Sanlúcar zijn we het interview ingegaan en stelde ik hem vragen als: ‘Hoe ben je begonnen met het bespelen van de cajón’, ‘hoe heb je het geleerd’, ‘wat zijn jouw belangrijkste invloeden?’ Maar we hebben het ook gehad over de rol van de flamenco-percussionist, hoe muziekbegeleiding eruit moet zien en wat de beste methodes zijn om te studeren.” Voor het tweede interview ging hij naar Catalonië om met de Aleix Tobias Sabater, specialist in ‘ibirische percussie; een gesprek op te nemen. Ook dit filmpje is inmiddels gepubliceerd op Percupedia. In het nieuwe jaar staan er interviews met percussionisten uit de Indiase, Braziliaanse en Westerse klassieke muziek.

Ook interviews met dansers

Ruven gaat voor de filmpjes niet alleen met percussionisten in gesprek. “Binnenkort ga ik een interview opnemen met de flamencodanseres Rosario Toledo uit Cádiz. Ik ben heel benieuwd naar haar kijk op groove, compás, het ritmische karakter van de verschillende palos, de relatie tussen de cajón en dans in flamenco en nog veel meer onderwerpen.”
Het YouTube kanaal wil verdieping bieden voor percussionisten en geïnteresseerden in tijden van grote focus op techniek, zegt Ruven. “Het is belangrijk om te weten waar de verschillende stijlen vandaan komen. En om kennis te maken met verschillende ritmische talen en benaderingen. Het zijn heel persoonlijke onderwerpen die iedere muzikant op zijn of haar eigen manier benadert” vervolgt hij. Daarom neemt hij ook de tijd: de (overigens heel professioneel gemaakte) filmpjes die nu gepubliceerd zijn, duren minmaal 20 minuten. Beslist een aanrader om te bekijken, ook voor niet-percussionisten. De interviews zijn Engels ondertiteld en in de begeleidende tekst staat een handige index zodat je direct naar een bepaald onderwerp kan gaan.

Percupedia is te vinden op YouTube

Bekijk hieronder het interview met Cepillo.