5 tips om je flamenco choreografie te repeteren

De leerlingenvoorstellingen staan voor de deur, en dat betekent oefenen, oefenen & nog eens oefenen. Bij de koffieautomaat, op de bushalte, in de rij voor de kassa: die llamada nog even doornemen of die subida. Maar het beste is natuurlijk om de studio in te duiken en de choreografie helemaal door te nemen. Alleen dan kan je voluit het voetenwerk doen en kan je kritisch in de spiegel kijken. Maar als je dan die studiotijd geboekt hebt, hoe gebruik je de tijd dan het beste? Hier een paar tips.

1 – Bedenk van te voren wat je gaat doen
Verspil geen kostbare studiotijd met te bedenken wat je gaat oefenen. Neem thuis de choreografie door en je voelt al snel welke stukken er nog niet lekker in zitten. Deze stukken ga je oefenen, net zo lang dat je niet meer over de pasjes hoeft na te denken.

2 – Probeer zoveel mogelijk de hele choreografie achter elkaar te dansen
Stop niet steeds, maar doe alsof je al op het podium staat. Je zal ter plekke ook mindere momenten hebben, ook daar moet je op oefenen. Wat je ook doet, blijf vooral dansen. Deze tip geldt vooral als je dicht op de uitvoering zit. Duurt het nog even, dan kan je natuurlijk meer in de details treden.

3 – Voetenwerk oefenen? Doe het meteen in de juiste lichaamshouding.
Ga niet als een zoutzak die zapeteado aan. Jouw spieren hebben ook een ‘geheugen’. Als je begint in een verkeerde houding, is dat moeilijk af te leren. Voetenwerk wordt vaak in eerste instantie aangeleerd zonder armen, maar probeer toch zo snel mogelijk de armen erbij te nemen. Dat gaat je uiteindelijk ook helpen de pasjes te onthouden. Is er een bepaald pasje dat er maar niet in wil? Dan heb je waarschijnlijk jouw lichaamsgewicht op het verkeerde been. Vraag aan jouw docent op welk been het lichaamsgewicht moet per onderdeel van het voetenwerk, dat kan heel verhelderend zijn.

4 – Oefen zittend (visualisatie)
Dit is een geweldige oefening om de structuur van de dans te internaliseren. Ga zitten op een stoel, zet de muziek op (of de metronoom), doe je ogen dicht en ‘dans’ zittend. Je kan het voetenwerk doen en beweegt je in jouw hoofd door de ruimte. Groot voordeel: dit kan je ook thuis doen (of op je werk, al zal dat wat wenkbrauwen doen fronsen).

5 – Zing!
Zing de melodie terwijl je danst en zorg dat je de letra (tekst) een beetje kent. Het geeft aanknopingspunten voor de choreografie, de interpretatie en reguleert tegelijkertijd jouw adem. Het voetenwerk wordt ook beter te onthouden als je het vertaalt in ‘takatakata- takata – takata’.

Bron: eigen ervaring en de websites Experience Flamenco en Flamenco Bites.
Tekst & foto: © Ginette Lavell (foto = leerlingenvoorstelling Lleno de Flamenco 2015 in Paradiso)

De data van de leerlingenvoorstellingen vind je in de Live Flamenco Agenda. Zoek onder ‘Leerlingen’ of klik op deze verzamellink.

* gesponsord *

Repetitieruimte Studio 95

  • 24 uur per dag toegang tot het boekingssysteem
  • Vanaf 12,10 per uur
  • Spiegel, flamencovloer en geluidsinstallatie
  • Op 10 busminuten van Amsterdam Centraal Station (Onder de Bogen 95, Amsterdam).

Boek direct via onderstaande button of vraag informatie via Javier Romero: studio95amsterdam@gmail.com 

Boek nu jouw studio