Omega en La Chana op Amsterdam Spanish Film Festival

foto: La Chana tijdens IDFA © Ginette Lavell

De derde editie van het Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) brengt twee flamencofilms. De documentaire ‘La Chana’ vertelt het bijzondere levensverhaal van een onverzettelijke flamencodanseres en de film ‘Omega’ blaast nieuw leven in het flamencoproject van Enrique Morente waar Leonard Cohen, Spaanse punk en de poëzie van Lorca elkaar vinden. Bij beide vertoningen zijn ook live voorstellingen.

Flamenco is lelijk op z’n mooist

Wat ik zo mooi vind aan flamenco: alles in het leven komt voorbij. Verzet, vrolijkheid, verdriet. schoonheid en lelijke dieptepunten. Zo vindt iedereen, artiest of aficionado (liefhebber) zijn of haar weg in deze kunstvorm waar de grenzen steeds weer van verlegd worden. Dat is ook te zien bij de programmering van het Amsterdam Spanish Film Festival: twee flamencodocumentaires waarbij twee zeer uiteenlopende persoonlijkheden de hoofdrol spelen. Hun levensverhalen illustreren prachtig de kleuren en lagen van de flamenco. En hoe ongepolijst, rauw en echt toch het meeste raakt.
Enerzijds is er ‘La Chana’ die, gekooid door haar mishandelende echtgenoot, gebonden werd aan huis. Terwijl de dans in haar brandde. Vele jaren later vond ze weer de vrijheid. Maar nu was het haar lichaam dat haar beperkte: de benen willen niet meer. Dit keer laat ze zich echter niet meer stoppen. Gezeten op haar stoel laat ze nog steeds haar expressie gelden.
En dan is er flamencozanger Enrique Morente. Een kunstenaar. In de Franco-tijd werkte hij met subversieve elementen die zich niet wilde conformeren aan de ‘costa’-flamenco die Franco als onderdeel van de kunstmatige gecreeërende Spaanse identiteit promootte. Als jonge man kwam Morente naar Nederland, waar hij wel in vrijheid kon optreden: voor de Spaanse gastarbeiders die hier hun geluk kwamen zoeken. Toen ik zijn dochter Estrella een Delftsblauw gedecoreerd blikje stroopwafels overhandigde bij aanvang van een interview, vertelde zij als kind speelde met de klompjes en andere Hollandse souvenirs die vader meenam uit Nederland in de jaren zeventig. Nu komt haar jongere zus Soleá naar het Bimhuis om op te treden na de documentaire Omega. Met een punkgitarist. Het zal gaan schuren.

Omega: Enrique Morente, punk, Lorca en Leonard Cohen

Eenentwintig jaar geleden kwam de cd ‘Omega’ uit van Enrique Morente. De legendarische zanger werkte hiervoor samen de Spaanse punkformatie Lagartija Nick en liet zich inspireren door Leonard Cohen en de teksten van Garcia Lorca. Het project bracht een schokgolf door de muziekwereld, en niet alleen binnen de flamenco.
Nu, in de 21ste eeuw, wordt de herrinering opgehaald aan het maken van het album en de vele concerten die destijds zijn geweest met een documentaire van José-Sánchez Montes en Gervasio Iglesias. De vertoning van de documentaire zal mede-gepresenteerd worden door Ernestina van de Noort, directeur van de Flamenco Biënnale Nederland. Na de vertoning zullen Soléa Morente, dochter van Enrique, en gitarist Antonio Arias van Lagartija Nick een live optreden geven. Enrique Morente overleed in 2010, Leonard Cohen in 2016.

Bekijk hier Morentes ‘Pequeño vals vienés’. Leonard Cohen bracht in 1986 een hommage aan de Spaanse dichter Lorca met het album ‘Poet in New York’. Hiervoor vertaalde hij Lorca’s gedicht ‘Pequeño vals vienés’ (losjes) naar het Engels. De song noemde hij ‘Take this Waltz’, en het werd een grote hit. In 1996 coverde Morente op het album ‘Omega’ de song met de oorspronkelijke tekst en titel van Lorca.

La Chana: dansen tegen de klippen op

De documentaire La Chana was al eind vorig jaar te zien tijdens het Idfa festival. Het verhaal van de onverzettelijke danseres Antonia Santiago Amador ‘La Chana’ maakte zoveel indruk, dat de film de Publieksprijs van de Idfa won. De Flamenco Biënnale Nederland programmeerde het festival begin dit jaar en nu is deze dus tijdens het Amsterdam Spanish Film Festival te zien. La Chana zal na afloop optreden en er is een proeverij met Spaanse wijn en bier. Overigens gaat de film na het festival waarschijnlijk in meer theaters in roulatie. Dit is nog niet zeker, hou flamencoagenda.nl in de gaten voor het laatste nieuws hierover.
Tekst: Ginette Lavell

Bekijk hier een video van La Chana bij de premiere van de film tijdens Idfa 2016

Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF)

30 mei – 4 juni 2017 op verschillende locaties
La Chana (met optreden): Tuschinsky 1, woensdag 31 mei 21.00 uur.
Omega (met optreden): Bimhuis, zondag 4 juni 16.30 uur.
Bekijk de voorstellingsinformatie in de Live Flamenco agenda, of check de festivalwebsite.

ACTIE: Win vrijkaarten Amsterdam Spanish Film Festival

Deze actie is voorbij. Hou flamencoagenda.nl in de gaten voor nieuwe acties.

Ik mag 2 x 2 vrijkaartjes verloten onder de juiste inzenders. Je kan kaartjes winnen voor de films ‘La Chana’ op 31 mei 21.00 uur in Tuschinsky en voor ‘Omega’ op 3 juni 16.30 uur in het Bimhuis. Aan beide vertoningen zit ook een live programma vast.
– Mail naar nieuwsbrief@flamencoagenda.nl en zet in de onderwerpregel ‘aanmelding nieuwsbrief ASFF’. Vergeet niet je naam en woonplaats te vermelden. Je kan een voorkeur voor een van de twee films doorgeven. Als je dit niet doet, dan ding je mee naar beide films.
– Beantwoord in je mailtje deze vraag: welke Nederlandse filmaward won de documentaire ‘La Chana’ in 2016?
De prijzen worden verloot onder de juiste inzenders. Als je meedoet, ben je automatisch aangemeld voor de toekomstige flamencoagenda.nl nieuwsbrief. Je mag met 1 e-mail adres meedoen.
Deadline inzending: woensdag 24 mei om 12 uur.