Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Leonor Leal ‘Divertimento’

di 9 november 2021 @ 20:00

Amsterdam, Openbare Biliotheek Amsterdam (Kleine Zaal) – Lezing en dansperformance van flamencodanseres Leonor Leal over het leven en het werk van de avant-gardistische flamencodanser Vicente Escudero.

“Ik dans met het hart, hoe irrationeel zijn dictaten ook mogen zijn, want ik geloof dat je in de kunst iets moet vertellen met woorden die geen rimpels hebben.” (Vicente Escudero 1892-1980)

Over deze voorstelling
“Vicente Escudero danste liever op het lawaai van motoren of dat van de wind, dan ‘te roffelen op de gebaande paden’. Hij verbond zich begin vorige eeuw aan de artistieke voorhoede in Parijs, en beschouwde Picasso als een van zijn leermeesters. Eenmaal terug in Spanje moest hij zijn indertijd vooruitstrevende flamenco verdedigen tegenover de hoeders van de traditie. Leonor Leal duikt in de rijke denk- en danswereld van totaalkunstenaar én vegetariër Escudero: zijn dans, zijn schilderingen, zijn teksten. Ze volgt de lijnen die hij trok met zijn lichaam en penseel en kijkt wat voor effect ze in haar eigen dans hebben.
Leonor danst het leven van de avantgardist Escudero, die de beroemde ‘Tien Geboden van de Flamencodans’, El Decálago para Bailaores, opstelde, die voor soberheid en ingetogenheid pleiten. Ze vertelt over zijn reizen, wederwaardigheden in een Spanje dat op ontploffen stond. “Ik werd geboren in Jerez in het jaar dat Escudero stierf in Barcelona, Ik dompel me onder in zijn ideeën, zijn geniale uitspattingen en spitsvondigheden en ik krijg de glimlach niet van mijn gezicht.”

Deze lezing wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Instituto Cervantes.

Koop ticket
Share

Organisator

Flamenco Biënnale Nederland
Bekijk de site van Organisator

Locatie

OBA Theater
Oosterdokskade 143
Amsterdam, 1011D
+ Google Maps
Telefoon:
0205230900