Tierra y aire: over de Flamenco Biënnale poster

In januari barst alweer de zesde Flamenco Biënnale Nederland los. Het festival heeft in binnen- en buitenland naam gemaakt met een vernieuwde en grensverleggende programmering. Vorige maand werd de poster gepresenteerd, die helemaal in dat straatje past. Ernestina van de Noort, artistiek directeur van het festival, geeft een toelichting bij de afbeelding van de dame boven de trampoline.

De foto is gemaakt door Scarlett Hooft Graafland. Ik wilde al een tijdje met haar samenwerken, vooral omdat ik erg hou van hoe zijn speelt met landschappen. Daar zit altijd een element van vervreemding in. Dat past bij mijn beeld van flamenco: weg van het cliché, zonder het basisgevoel los te laten.” Van de Noort haalde inspiratie van een affiche dat zij ooit had gezien van een danser die in het wit van de poster zweefde. Fotograaf Hooft Graafland kwam op het idee van een trampoline. Met als toevoeging: ballen. “Ze werkt wel vaker met ballen en in dit geval is het een knipoog naar de traditionele jurken met ballen. Die stuiteren hier vol energie weg.

Ernestina van de Noort: “Voor mij vertegenwoordigt de afbeelding de twee oerelementen van flamenco: aarde en lucht.”

Nadat de poster gepubliceerd werd, kwamen er flink wat reacties uit de flamencowereld op de afbeelding. Niet iedereen was er van gecharmeerd, met als belangrijkste commentaar dat het niets met flamenco te maken zou hebben. Van de Noort reageert verbaasd: “Het gaat om de energie die de poster uitstraalt. En die is juist héél flamenco.” Maar dat er discussie ontstaat, dat vindt Van De Noort niet erg. Graag zelfs. Het prikkelt tot nadenken. “Voor mij vertegenwoordigt de afbeelding de twee oerelementen van flamenco: aarde en lucht, tierra y aire. Iedere aficionado weet dat het in de flamenco daar om draait, de tegengestelde krachten tussen aarde en hemel.”

VI Flamenco Biënnale Nederland

De zesde editie van het tweejaarlijkse Nederlandse flamencofestival vindt plaats van 13 t/m 29 januari 2017 in verschillende steden in Nederland en België. Bekijk het programma op de special Flamenco Biënnale pagina van flamencoagenda.nl. De informatie wordt regelmatig bijgewerkt.