Peña Al Andalus 35 Jaar – Ana Ramón

INVITAD@ – ANA RAMÓN – Hartje Antwerpen, naast de beroemde ‘kaaien’, vind de Peña Al Andalus. Vele grote artiesten stonden er al op het podium en op de festivals die dit levendige flamencocentrum organiseert. Inmiddels bestaat het centrum 35 jaar. Oprichter Ana Ramón vertelt hoe haar flamencodroom uitkwam.


Flamencoles in de Parijse Marais

“Als klein meisje droomde ik ervan om later flamencodanseres te worden. Op één van mijn Spanje-reizen met mijn ouders als kind had ik een fascinerende voorstelling gezien en was helemaal betoverd en in de ban van deze prachtige, krachtige, sierlijke dans. En zo is eigenlijk mijn verhaal begonnen. Na vele omzwervingen in de wereld van de etnische, ritmische, oriëntaalse en Afrikaanse dans, alsook klassiek ballet, jazz, klassiek Spaans vond ik mijn uiteindelijke passie in flamenco.”

Ana Ramón vond haar flamencodroom

“In de jaren 70 trok ik mijn stoute (of beter gezegd: flamencoschoenen) aan en trok naar Parijs, naar de gekende ‘Studios du Marais’. Dat was nog de tijd dat er in België en Nederland bitter weinig van flamenco te vinden was en je er vier uur over deed om met de trein in Parijs te geraken. In de Studios du Marais gaf er toen een Spaans koppel flamencoles. De vrouw gaf de les en de man speelde gitaar. En daar stond ik dan en dacht: zij zal mij eerst wat basispassen geven, techniek van arm en handbewegingen zodat ik thuis kan oefenen… Nee hoor, het was er onmiddellijk invliegen en ze leerde me een pittige Farruca aan. Onnodig te zeggen dat ik tijdens mijn eerste les sterk onder de indruk was!!
Maar ik had de smaak te pakken en de volgende stap was verhuizen naar Madrid om intensief lessen te volgen in de bekende ‘Estudios de Amor de Dios’. In Madrid leerde ik mijn man Antonio Pérez kennen. Een rasechte, trotse, vrolijke Andalusiër in hart en nieren die mij twee prachtige kinderen heeft geschonken. Zo belandde ik in hartje Andalucia, de bakermat van Flamenco en maakte kennis met het ‘authentieke Andalucia’, tradities, leef- en familie-gewoonten. Daarna begon een lange reis van studie, liefde, respect en begeestering voor Flamenco en de Andalusische cultuur.”

“Helemaal betoverd en in de ban van deze prachtige, krachtige, sierlijke dans.”


Cursussen, workshops en optredens

“In 1985 stichtte ik met mijn man Antonio de vereniging Peña Al Andalus – Fundación de Flamenco te Antwerpen die we beiden met zéér dynamische hand leidden en een grote naam en faam bezorgden. In die tijd was er geen flamencodans in Vlaanderen en zo mag ik mezelf op dat vlak een beetje als pionier beschouwen. Naast het lesgeven aan jongeren en volwassenen heb ik heel wat prachtige theaterflamenco-spektakels georganiseerd waarvan ik zowel regie, choreografie als dans in eigen handen nam.”

Ana met castañuelos

“Stilletjes aan begonnen Antonio en ik te dromen van een eigen flamencocentrum in hartje Antwerpen. In 1994 vonden we een geschikt pand waar we nu nog altijd gelegen zijn: een tempel voor cursussen en workshops flamencodans, gitaar en percussie en waar we op een aantal zaterdagavonden flamenco-optredens met gerenommeerde artiesten uit het binnen- en buitenland organiseren.
Zo hebben we laatste jaren onder meer Manuel Liñan, la Moneta, Ani Cali, Paloma Fantova, El Choro, Rafael Campallo, Saray de los Reyes, Chonchi Pèrez, David Pèrez, Chonchi Maya, Yolanda Osuna, Cristina Aguilera, la Pitita, Kika Quesada, Ivan Vargas, Alba Heredia, Angeles Gabaldon, Miguel Angel Heredia, Marco de Ana, El Oruco, Kuky Santiago, Leli Dores, Melinda Salas, Leo Molina, Ray Benitez, Irene Carrasco, Juan Tejero, El Junco en Susana Casas met hun muzikanten te gast gehad.
Peña Al Andalus is een gezellig flamencocentrum geworden waar de liefhebbers zich meteen thuis voelen en bovendien vele anderen die dezelfde flamencomicrobe dragen elkaar kunnen ontmoeten.
Om de vele aspecten van de Andalusische cultuur in de kijker te zetten organiseerden wij tussen 2000 en 2013 de alom gekende Feria Andaluza die elk jaar plaats vond in het Provinciaal Recreatiedomein de Schorre te Boom en daarna tot 2018 in Bocadero te Antwerpen. Talrijke bezoekers konden er genieten van onder meer de prachtige paardenshows, flamenco-optredens, dansorkesten en gastronomie. Als het ware een weekendje in Spanje.”

Premio Nacional a la Promoción del Flamenco

“Op 15 juni 2012 viel de kers op de taart. De juryleden van ‘La Cátedra de Flamencología de Jerez’ maakten bekend welke flamencoartiesten en flamencoorganisaties in de prijzen vielen. Peña Al Andalus kreeg de prijs van ‘Premio Nacional a la Promoción del Flamenco’, de erkenning van flamencopromotie in het buitenland. Deze internationale prijsuitreiking viel op 10 juli 2012 in Jerez de la Frontera en hebben we dan ook met veel trots in dank ontvangen!
Maar we bleven verder dromen, een Flamencofestival te Antwerpen hadden we nog voor ogen. Voor onze dertigste verjaardag ging Farruquito op onze uitnodiging in en daarmee opende hij met zijn gezelschap het eerste Flamencofestival in het theater Zuiderpershuis met een onvergetelijk optreden en workshop. Gema Moneo, Antonio Canales, La Lupi, El Farru, Karime Amaya, Pilar Ogalla en Andrés Peña waren de volgende gasten. In 2019 nodigden wij de fantastische pianist Dorantes en zangeres Mayte Martin uit in samenwerking met het kunstencentrum De Singel. Al deze artiesten gaven dan ook het beste van zichzelf en het publiek kon weer genieten van Flamenco ‘Con duende’.”

Peña Al Andalus brengt Antwerpen aan het dansen tijdens een Flashmob.

Afcionados van heide en verre

“Sedert enkele jaren zitten mijn dochter Nina Pérez en Lara Vanderhaeghe mee in het team om de liefde voor flamenco verder te geven. En wat voor een team!! Als hoogtepunt organiseren wij jaarlijks de dansrecital ‘Fiesta Flamenca’, een muzikale, wervelende dansreis doorheen Andalucia gebracht door alle leerlingen in het theater Zuiderpershuis. Wij hopen jullie dan ook elk jaar weer te verrassen met onze artistieke creaties.
Met dit levenswerk trachten wij onvermoeid en met veel enthousiasme en idealisme al meer dan 35 jaar een culturele band te scheppen tussen de Vlaamse en Spaanse gemeenschap in België. Van heinde en verre zijn ‘aficionados’ toegestroomd om te genieten van de vele aspecten die flamenco kent.
Antonio en ik zelf willen dan ook graag alle artiesten, leerlingen, docenten, vrijwilligers en assistenten extra danken voor hun talrijke aanwezigheid al die jaren.
Ondanks dat nu in 2020, Covid alle culturele evenementen tijdelijk op ‘on hold’ heeft gezet, hopen wij uiteraard nog vele jaren danslessen, optredens en de Andalusiche cultuur in al zijn facetten te kunnen organiseren en iedereen opnieuw te mogen verwelkomen!
Viva el Flamenco! Olé!!”

Tekst: Ana Ramón
Ana Ramón is oprichtster van het flamencocentrum Peña Al Andalus in Antwerpen.

Flamencoagenda nodigt flamencomakers en flamencogenieters om hun flamencoverhalen te delen. Heb jij ook een verhaal? Stuur je voorstel naar info@flamencoagenda.nl en misschien word jij ook ‘Invitad@’.

[slideshow_deploy id=’18358′]