Het was weer een monnikenwerkje, maar hij staat online: het programma van het lesseizoen 2017/2018. De lesoverzichten zijn opgedeeld in België, Nederland Randstad Noord, Randstad Zuid, Zuid Nederland en Noord en Oost Nederland. Kijk eens rond wat er in jouw regio aangeboden wordt! De docenten zijn weer met veel leuke nieuwe concepten gekomen.
Flamenco zang wordt steeds meer van iedereen
Heel interessant is de komst van een nieuwe wekelijkse zang/compas/dansles van Yota Baron. Deze van oorsprong Griekse zangeres heeft zich in Nederland gevestigd en gaat een gecombineerde les gegeven in Studio El Flamenco. Deze relatief nieuwe Amsterdamse studio wordt trouwens volop gebruikt, mooi om te zien dat er letterlijk weer ruimte is voor flamencolessen. Zangles wordt steeds meer van iedereen. Ik weet nog dat ik naar de Ssoniquete lessen van Antje Herber kwam met mijn dansschoenen, maar alleen maar aan het zingen was. Dat was een prettige (en leerzame!) ervaring. Antje geeft het nieuwe seizoen natuurlijk ook weer danslessen, waarbij ze zelf in de les zingt. Net als dansdocenten als Harriet IJssel de Schepper ‘Kika’ en Mario Garcia Blanco trouwens. Wil je les van een ‘echte’ flamencozangeres: dan kan je weer deelnemen aan het koor van de enige echte María Marín in Den Haag.
Themalessen flamenco, voor wie variatie wil
Een ander mooi verschijnsel is de doorbraak van de themalessen. Joline Uljee deed dit al in Leiden en de WNSG workshops van Harriet IJssel de Schepper ‘Kika’ genieten ook enige bekendheid. Maar meer docenten hebben dit concept omarmd, kijk maar in het schema.
Verleid je buurvrouw…
…of buurman, collega, zus, neef, nicht. Wie het ook is: laat je naasten kennis maken met flamencodans. Want zoals altijd is het behoefte aan ‘nieuw bloed’. Zolang er nog genoeg nieuwe beginnersgroepen zijn, hebben de docenten meer weer, groeit het publiek voor optredens, komen er meer artiesten uit Spanje deze kant op: iedereen wint. En jij weet natuurlijk hoe leuk het is om van deze flamencoverslaving te genieten! Kijk in het lesoverzicht bij de beginnerslessen. Bij de meeste docenten zijn er proeflessen.
Let op: de lesoverzichten zijn met veel zorg samengesteld, maar een foutje zit in een klein hoekje. Bovendien kunnen schema’s wijzigen. Check dus altijd met de docent wat de meest actuele stand van zaken is. Ben jij docent en heb ik je niet te pakken kunnen krijgen en staat daarom bij jouw lessen ‘programma nog niet bekend’? Dan kan je het alsnog doorgeven: agenda@flamencoagenda.nl
Foto: Leerlingenpresentatie ‘Vamos a La Haya’ juni 2017 ©Ginette Lavell.