18/12/2014

Beginnen met flamencoles

Sta je te trappelen om zelf te beginnen met flamenco? Zoals je in het lesoverzicht kan zien, is het aanbod in Nederland en België enorm aan lessen en flamencoscholen. Een paar praktische tips voor de nieuwe flamencoleerling:

 

Les of workshop?beginners 2

Het beste is om in het begin van een blok (meestal september en januari) in te stappen in een beginnersles. Er zijn ook lessen waar je op alle momenten kunt instromen (dat staat dan vermeld bij de les). Hele cursussen beginnen in september en eindigen in mei of juni. Je kan er ook voor kiezen om een workshop te gaan doen. Meestal zijn dit workshops met titels als ‘kennismaken met flamenco’. Workshops van gastdocenten uit Spanje die als niveau ‘beginners’ aangeven, zijn niet aan te raden – die zijn niet geschikt voor absolute beginners. Als je 1 of 2 jaar les hebt gehad in Nederland, kan je ook aan die workshops meedoen.

Sevillanas

Sevillanas is niet flamenco, maar wel wat leken voor zich zien als ze aan flamenco denken: dames is stippeljurken die samen dansen (of een dame en een heer). Sevillanas is een volksdans met flamenco-elementen. Grootste verschil met flamenco: het heeft een vaste structuur en een vaste choreografie. Dat betekent dat je ‘de’ Sevillanas dus wél kan leren. In een aantal lessen kom je al een heel eind en je kan het op ieder (Spaans) feestje dansen. Sevillanas kan een mooie opstap zijn voor flamencoles.

Kledingbeginners 3

Voor dansers die voor het eerst op les gaan: je hoeft echt niet meteen een flamencorok en flamencoschoenen aan te schaffen. Een stevige schoen met hak is vaak voldoende. En prettig zittende kleding waar je flink in kan zweten (want het is hard werken!).

‘De’ flamenco leer je niet

Flamenco is niet een dans die je kan als je de pasjes maar leert. Sterker nog, het is niet eens een dans (het is muziek en ritme, een levensstijl zelfs). Daarnaast: er zijn vele verschillende ‘palos’ – flamencosoorten – die ieder hun eigen melodie en ritmestructuur hebben. Gevorderde leerlingen gaan op een gegeven moment eigen improvisaties of choreografieën maken. Maar dat hoeft niet, je kan jaren plezier hebben aan het volgen van lessen en iedere keer toch weer iets nieuws ontdekken. Geloof me: als je eenmaal begint, ben je nog lang niet uitgeleerd (en dat is wel zo leuk natuurlijk).

Flamenco maak je samenbeginners 4

Een flamencodanser is een instrument in het geheel – je danst niet op de muziek, maar je bent deel van de muziek. Deze mix van disciplines geldt ook voor zang, percussie en gitaar. Flamenco maak je samen en is, op z’n best, geïmproviseerd. Dat betekent dat er heel veel studie gaat zitten en dat je heel veel moet luisteren. Als danser, als zanger, als gitarist. Er zijn docenten die dit aspect uitdiepen in hun lessen. Meestal zijn dit lessen en workshops met ‘por fiesta’ in de naam.

Leer klappen

Of je nou danst, zingt of gitaar speelt: je móet leren klappen. Begin je met flamenco, zoek dan zo snel mogelijk een palmas workshop op. Je leer de basisritmes en de techniek van het klappen. Overweeg ook een workshop cajón spelen (als je wat verder bent), de cajón is een houten kistje waar je op zit en die je met de blote hand bespeelt. In cajón les draait ook alles om het ritme – de hartslag van de flamenco.

Leerlingenvoorstellingenbeginners 1

Veel docenten organiseren aan het einde van de cursus een leerlingenoptreden – jouw kans om te laten zien wat je geleerd hebt. Én een mooie gelegenheid om te zien wat er allemaal te koop is aan flamencoles. Ga vooral kijken bij leerlingenvoorstellingen van docenten die je nog niet kent. De voorstellingen zijn meestal in mei en juni. Soms zijn het grote voorstellingen die je een avondvullend feest bieden, zoals Lleno de Flamenco in Amsterdam, Rotterdam Flamencofestival en Aromas in Utrecht. Kijk in de agenda voor de data.

Veel plezier met je eerste pasjes op het flamencopad. Maar pas op: voor je het weet ben je net zo verslaafd als al die andere aficionados.

 

Kijk bij flamencoles voor beginnerslessen in jouw regio. Of in de workshop agenda voor beginners en Sevillanas workshops.
Volg ook flamencoagenda op facebook voor nieuws en acties!