Bienal Sevilla: Grenzeloze Dorantes

Flamencoagenda is op de Bienal Flamenco de Sevilla. Iedere dag een (beeld)verslag uit een stad vol flamenco.  Vrijdag 23 sept: flamencopianogrootheid Dorantes gaat in het Alcazar de dialoog aan met het Turkse Taksim Trio in ‘Gitanos del Mediterráneo’.

Dorantes, uit het zigeunergeslacht ‘Peña’, groeide op met muziek en kreeg een lenig gevoel voor exotische klanten. “Als kind hadden we veel feesten thuis waarbij gasten uit de hele wereld op visite waren die samen met ons muziek kwamen maken” vertelt hij aan het publiek dat vanavond kwam luisteren in het Alcazar. Hij nodigde het Turkse Taksim Trio uit voor dit concert. Dit muziekgezelschap met zigeunerachtergrond staat bekend om, net als Dorantes, met respect voor de traditie de zigeunermuziek uit de Turkse regio te combineren met moderne invloeden als jazz.

“De afstand tussen Istanboel en Lebrija (Dorantes’ geboortestad) is niet zo ver” zegt hij. Om dat te onderstrepen vervolgt het concert waarbij de kanun (een soort cimbalom) is harmonie is met de piano. Soms lijken de stukken zich te verliezen in jazzy en freaky composities om uiteindelijk weer thuis te komen in de flamenco en bijvoorbeeld af te sluiten in een swingende bulerias.
Foto’s: Óscar Romero, Bienal Flamenco de Sevilla.

‘Gitanos del Mediterráneo’
Dorantes & Taksim Trio

Piano: Dorantes
Taksim Trio
Klarinet: Hüsnü Senlendirici, baglama: Ismail Tunçbilek, kanun: Aytaç Dogan.

Share