Bienal Sevilla: De engel en het kind

Flamencoagenda is op de Bienal Flamenco de Sevilla. Iedere dag een (beeld)verslag uit een stad vol flamenco. Zaterdag 24 sept: het hemels geluid van Rocio Marquez en een persoonlijke familiegeschiedenis van Farruquito. Mét blik in de toekomst.
Tekst: Ginette Lavell
Foto’s: Óscar Romero, Bienal Flamenco de Sevilla.

Hemelse ervaring

De kerk San Luis de los Franceses werd vanmiddag gevuld met zang van Rocio Marquez. Ze werd begeleid door de viola da gamba van Fahmi Alqhai. De combinatie van haar heldere stem met de diepe tonen van het barokke snaarinstrument zorgde voor een bijna hemelse ervaring. Het klatergoud van de speciaal voor de Bienal Flamenco de Sevilla opengestelde kerk maakte het plaatje compleet. Vooral de peteneras waarmee ze afsloot leek op vleugels gedragen te worden. Wat een genot dat deze zangeres begin 2017 naar ‘onze eigen’ Flamenco Biënnale Nederland komt.

Diálogos de viejos y nuevos sones

Viola da Gamba: Fahmi Alqhai
Zang: Rocío Márquez
Percussie: Agustín Diassera

Verleden en toekomst

De avond was voor Farruquito. Met ‘Baile Moreno’ bracht hij met de hele familie een hommage aan zijn vader, de flamencozanger Juan Fernández Flores ‘El Moreno’. De dans was geweldig: Farruquito brengt een heel scala aan emoties en lagen aan in zijn bewegingen en expressie. Het toneelgehalte was wel weer te hoog voor mijn smaak, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door mooie choreografieën waarin de familieleden samen dansten of in solo’s stuk voor stuk goed tot hun recht kwamen. De afsluiting was voor Farruquito’s zoon Juan el Moreno (vernoemd naar opa). Daarmee maakte de kleine Juan zijn officiële theaterdebuut op de leeftijd van net 5 jaar. Farruquito zong het lied voor zijn zoon zoals Farruquito’s vader dat ooit voor hem deed. Menig traantje werd gelaten in het strak uitverkochte Maestranza theater.

Farruquito
‘Baile moreno’

Dans: Juan Antonio Fernández Montoya ‘El Barullo’, Antonio Moreno ‘El Polito’, Gema Moneo en Marina Valiente
Gitaar: Juan Campallo en Raúl Vicenti
Zang: Antonio Villar, Pepe de Pura, Encarna Anillo en Mary Vizárraga
Percussie: Paco Vega
Cello: Barnabas Hangonyi

Share