Bienal Sevilla: bezeten Isabel Bayón

Flamencoagenda is op de Bienal Flamenco de Sevilla. Iedere dag een (beeld)verslag uit een stad vol flamenco. Maandag 26 sept: Isabel Bayón tart het bijgeloof in een experimentele voorstelling onder regie van Israel Galván.
Foto’s: Óscar Romero, Bienal Flamenco de Sevilla.

“De flamenco is gestorven” en “Dans eens wat” werd er vanavond geroepen in het voorname Teatro La Maestranza en. Hier en daar werd de zaal verlaten. Al met al een turbulente avond met een strenge scheiding tussen fans en haters.
De voorstelling begon met een dansend kerstboompje, ruw onderbroken door een duivels schreeuwende Bayón. Er was een rondrijdende robotkat, de pijnlijke geboorte van een mantón op klanken van Nina Hagen, donkere solo’s  en clowneske scenes. Er was vanalles, maar volgens een aantal flamenco noch dans.

Israel Galván regisseerde Isabel Bayóns ‘Dju Dju’. En hij steekt met velen de draak en creeërt hier en daar een monster.  Volgens het programma ging de voorstelling over bijgeloof. De eerste scene was een ‘akelarre’, een heksenbijeenkomst met drie danseressen, woest haar en onbegrijpelijke spreuken. Er was omgevallen zout, een kapotte spiegel en een limbodans onder een ladder op reggaeton muziek. En natuurlijk een peteneras (voor de flamenco’s de dans die ongeluk brengt).
Het laatste kwartier was het thema een beetje de rode draad kwijt. En daarmee een flink deel van het publiek. En toch, toch… ik heb me geen seconde verveeld. Ik heb gelachen, ben aan het schrikken gemaakt en vond sommige stukken ontroerend. Voor mijn gevoel werd de taal van flamenco gebruikt als narratief. Ik vond de solo’s mooi, al was er inderdaad weinig ‘echte’ dans van Bayón te zien. Ben heel benieuwd hoe deze voorstelling zich gaat ontwikkelen na deze stormachtige premiere. En al helemaal was het Nederlandse publiek er van gaat vinden wanneer Dju Dju naar de Nederlandse Flamenco Biënnale komt. Bekijk de live flamenco agenda.

Isabel Bayon
‘Dju Dju’

Regie en choreografie: Israel Galván
Dans: Isabel Bayón, Alicia Márquez, Nieves Casablanca
Gitaar: Jesús Torres
Zang: David Lagos
Orgel en klavecimbel: Alejandro Rojas-Marcos
Percussie: El Niño Murillo

Share